Reportage flexibel pensioen Nieuwsuur

Reportage flexibel pensioen Nieuwsuur

Onze roep om een flexibele AOW-leeftijd voor zware beroepen is opgepakt door Nieuwsuur, het actualiteitenprogramma dat dagelijks om 22.00 uur wordt uitgezonden op NPO2. Er is een reportage gemaakt waarin de problemen rondom de steeds hoger wordende pensioenleeftijd werden uitgelicht.

Mensen met zware beroepen moeten eerder kunnen stoppen met werken. We pleiten hier al jaren voor en hebben menig gesprek met politici aangegrepen om ons standpunt duidelijk te maken. We namen dan ook openlijk afstand van het standpunt van MKB-Nederland en VNO-NCW, die zonder raadpleging van hun achterban aangaven niets te zien in een plan om flexibele pensionering mogelijk te maken. Het onafhankelijke actualiteitenprogramma Nieuwsuur pakte dit op en maakte een reportage.

Gezond met pensioen wordt steeds moelijker

Frank Rohof, directeur van NOA, werd voor de Nieuwsuur camera gevraagd om toe te lichten welke problemen er spelen: “Werknemers in de afbouw – en zo geldt dat ook voor veel andere zware beroepen – beginnen op relatief jonge leeftijd met werken. Door de oplopende pensioenleeftijd wordt het steeds moelijker om gezond de AOW in te gaan. Onze sector doet er zelf veel aan om het werk daar waar mogelijk lichter te maken en werknemers duurzaam in te zetten, maar het probleem kan onmogelijk alleen op de bedrijfstak worden afgewenteld.” De twee jaar loondoorbetalingsplicht bij ziekte – een ander heet hangijzer voor werkgevers – kwam hierbij uiteraard ook aan de orde.

Volledig doorwerken bijna onmogelijk

Ook een oudere werknemer met fysieke klachten, gelukkig nog steeds werkzaam in de afbouw, werd door de Nieuwsuur verslaggever bevraagd. Hij kon toelichten waarom het door de oplopende pensioenleeftijd eigenlijk onmogelijk wordt om volledig door te werken.

Bekijk de reportage.